فرهنگی هنری

تاریخ و فرهنگ تاجیکستان

تاجیکستان یک کشور زیبا و کوهستانی در آسیای میانه است که از شمال به قرقیزستان، از غرب به ازبکستان، از شرق به چین و از جنوب به افغانستان مرز مشترک دارد. پایتخت و بزرگترین شهر آن دوشنبه است. زبان رسمی آن تاجیکی است که یک شکل فارسی است. روسی هم به عنوان زبان میان‌قومی استفاده می‌شود. بیشتر مردم تاجیکستان (۹۶ درصد) مسلمان هستند که اکثراً از مذهب سنی هستند.

تاجیکستان تاریخ و فرهنگ بسیار قدیمی و پرآوازه‌ای دارد. این سرزمین در دوران باستان محل تمدن‌های مختلف بوده است، از جمله شهر سارازم که ۵۵۰۰ سال قدمت دارد و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. تاجیکستان در قرون وسطی تحت حکومت خلافت عباسی، سامانی، غزنوی، سلجوقی، خوارزمشاهی، مغول، تیموری، صفوی و بخارای خانات بود. در قرن نوزدهم تحت نفوذ روس‌ها قرار گرفت و در سال ۱۹۲۹ به عنوان جمهوری شوروی تاجیکستان شناخته شد. پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱، تاجیکستان استقلال خود را اعلام کرد. جاذبه های تاجیکستان بسیار زیاد هستند.

امروزه تاجیکستان یک جمهوری رئیس‌جمهوری است که رئيس‌جمهور فعلي آن امامعلي رحمان است. تاجيكستان با مشكلات اقتصادي، سياسي و اجتماعي روبرو است. در دهه ۱۹۹۰، جنگ داخلي بين نيروهاي حكومتي و مخالفين اسلامي منجر به كشتار و آوارگي هزاران نفر شد. تاجيكستان همچنين با فقر، فساد، نقض حقوق بشر، كمبود منابع طبيعي و تغييرات آب و هوايي دست و پنجه نرم مي‌كند.

اما با وجود همه این مشکلات، تاجیکستان هنوز جذابیت‌های خود را برای گردشگران حفظ کرده است. مناظر طبیعی بکر و خیره‌کننده کوه‌های پامیر، فرهنگ و ادبیات غنی و متنوع، مردم مهمان‌نواز و دوست‌داشتنی و غذاهای خوشمزه از جمله دلایلی هستند که می‌توانند شما را به سفر به این کشور ترغیب کنند.

فرهنگ تاجیکستان

فرهنگ و جاذبه های تاجیکستان فرهنگی چند هزار ساله و غنی است که بر اساس دین اسلام، زبان فارسی و تاریخ پر فراز و نشیب فرارود شالوده‌های آن را تشکیل داده‌است. تاجیکستان رسوم و آداب محلی بسیاری دارد که برخی از آن‌ها مانند نوروز در میان کشورهای منطقه نیز موجود است.

تاجیک‌ها مردمانی سخت کوش، پاک اندیش، میهمان نواز، وطن دوست و با ایمان می‌باشند. باورشان به قول و قرار از همه مردم استوارتر و بر مبنای درستی و پاک دلی است. موسیقی و رقص سنتی از پایه‌های زندگی آنان می‌باشد. منبع

دین اکثریت مردم تاجیکستان اسلام است، براساس آخرین آمار موجود مسلمانان ۹۰ درصد جمعیت تاجیکستان را تشکیل می‌دهند، ۸۵ درصد این جمعیت سنی و بیشتر آن‌ها پیرو مذهب حنفی هستند. از دیگر اقلیت‌های دینی می‌توان به یهودیان و بهاییان اشاره کرد که درصد بسیار کمی از جمعیت تاجیکستان را تشکیل می‌دهند. یهودیان بیشتر در شهر دوشنبه سکنی گزیده‌اند.

طبق قانون اساسی تاجیکستان، تشکیلات و گروه‌های دینی حق دخالت در امور سیاسی کشور را ندارد و از ورود به حوزه کارهای دولت منع شده‌اند. با وجود این امر گروه‌های دینی در اوضاع سياسي تاجيكستان بخصوص بعد از استقلال این کشور تأثیر فراوان داشته‌اند.

به دليل كمتر توسعه يافتگي و تأثيرپذيري كم تاجيكستان از فرهنگ غربي، اين كشور بسياري از رسوم و ويژگي هاي فرهنگي خاص خود را حفظ كرده است؛ كه از جمله آن ها پوشاك مردم تاجيك است. قصّه خواني، توجّه به آداب نيّاكان، غذا های محلّي و هنر های نمایشّي از ديگر ويژگي های فرهنگّي تاجيكستان است.

رقص های سنتی تاجیکستان

رقص‌های سنتی تاجیکستان بخشی از فرهنگ و هنر این کشور هستند که با لباس‌های رنگین و موسیقی شاد همراه می‌شوند. برخی از رقص‌های سنتی تاجیکستان عبارتند از:

  • رقص شش مقام: این رقص بر اساس مجموعه‌ای از آهنگ‌ها و ترانه‌های موسیقی سنتی تاجیکستان به نام شش مقام اجرا می‌شود. شش مقام شامل شش دستگاه موسیقی است که هر کدام نماینده یک فصل، یک رنگ و یک حالت روحی هستند.
  • رقص فالک: این رقص یک رقص عاشقانه است که در آن زوج‌های جوان با لباس‌های سفید و قرمز به صورت زیر و بم رقصیده و با چشمان خود با هم ارتباط برقرار می‌کنند.
  • رقص لولا: این رقص یک رقص شاد و سرزنده است که در آن زنان و مردان با لباس‌های رنگارنگ و جواهرات به صورت گروهی رقصیده و با دست‌ها و پاهای خود صدا تولید می‌کنند.
  • رقص پامیر: این رقص یک رقص مذهبی است که در منطقه پامیر در شمال تاجیکستان اجرا می‌شود. در این رقص، مردان با لباس‌های ساده و سفید به صورت دایره‌ای قرار می‌گیرند و با حرکات آرام و هماهنگ خود را به خدا نزدیک می‌کنند.

منبع

 

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا